2016. máj 05.

Újraszámoltatná a nyugdíját? Erre számítson!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Újraszámoltatná a nyugdíját? Erre számítson!

Kevesli a nyugdíját? Esetleg nyugdíj mellett munkát végez, és ezzel plusz szolgálati időt szerez? Szeretné, ha újraszámolnák a nyugdíját, abban a reményben, hogy magasabb lesz?

Ha a fenti kérdésekre igennel válaszolt, akkor olvasson tovább, mert én elárulom az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.nyugdijemeles.jpg

Mint ismeretes az öregségi nyugdíj összege alapvetően az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresettől függ. Minél több szolgálati idővel és/vagy átlagkeresettel rendelkezik valaki, annál több nyugellátásra számíthat.

Tapasztalatom szerint a nyugdíj mellett munkát végzők közül sokan azt gondolják, hogyha további éveket töltenek munkával, akkor ezzel meg tudják emelni a szolgálati idejüket, és újra számolják majd a nyugdíjukat. Nekik van egy rossz hírem, ugyanis ezen időszakok szolgálati időként nem vehetők figyelembe!

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor minek fizetjük a nyugdíj melletti munkavégzésért járó jövedelmünk után a nyugdíjjárulékot? Erre egyszerű a válasz: azért mert kötelező!

Ennek nagy részét benyeli a nyugdíjrendszer, de kérésre azért valamennyit vissza is juttat, hiszen az, aki saját jogú nyugellátás mellett munkát végez, a megfizetett nyugdíjjáruléka után 0,5%-os nyugdíjemelésre szerez jogot.

És hogy mindez mit is jelent számokban?

Ha például egy nyugellátásban részesülő személy 2015. évben 1.800.000.-Ft nyugdíjjárulék köteles jövedelemmel rendelkezett, és ezáltal 180.000.-Ft nyugdíjjárulékot fizetett, akkor az ő esetében havi 750.-Ft lesz a nyugdíjemelés mértéke, mely éves szinten 9.000.-Ft-ot tesz ki. Nem sok, de több mint a semmi. Sőt, ez a 0,5 százalékos emelés beépül a nyugellátás összegébe, s így növeli az esetleges évenkénti emelések alapját is.

Nagyon fontos tudni, hogy az ilyen jellegű nyugdíjemelésre csak akkor kerül sor, ha az igénylő kérelmezi, pedig simán működhetne automatikusan is, hiszen a munkáltatók havonta szolgáltatnak név szerinti adatot a NAV felé az egyes jövedelmekről és járulékokról. A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani, akár több évre visszamenőleg is.

Alapszabály, hogy a megállapított nyugellátásról lemondani nem lehet, ezért aki abban reménykedik, hogy valamilyen trükkel újra tudja számíttatni a nyugdíját az csalódni fog, hiszen erre nincsen lehetőség.

Vagy mégis?

Az egyetlen lehetőség a nyugdíj újraszámítására az, hogyha felmerül annak gyanúja, hogy a nyugdíj megállapításakor nem számítottak be olyan szolgálati időket, esetleg jövedelmeket, melyek az ellátás összegét befolyásolnák. Ilyenkor egy felülvizsgálati eljárás keretében lehet bizonyítani, hogy a korábban megállapított ellátás nem megfelelő.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

nyugdíj munkaügy nyugdíj melletti munka nők 40+