2016. ápr 30.

Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés 2016

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés 2016

Pozitív változások megváltozott munkaképességűeknek

Immár 5 éve, hogy a klasszikus rokkantsági nyugdíjat megszüntették, és helyette bevezették a komplex vizsgálathoz kötött rokkantsági, valamint a rehabilitációs ellátást. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy ezen ellátások mellett hogyan lehet munkát végezni. Ez alapján a rokkantsági ellátás mellett korlátlan időben lehet dolgozni, viszont van egy jövedelemkorlát, mivel ha a keresőtevékenységet folytató jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül minden hónapban meghaladja a mindenkori minimálbér 150 %-át (2016-ban 166.500.-Ft), akkor az érintettnek szüneteltetnie kell az ellátását. Ez továbbra sem fog változni!

Mi a helyzet a rehabilitációs ellátással?

Aki rehabilitációs ellátást igényel, az 2016. május 1-től jelentős változásokkal számoljon, mivel megszűnik a heti munkaidőre vonatkozó korlátozó szabály. Eddig maximum heti 20 órában lehetett munkát végezni az ellátás mellett, de mostantól szabad a pálya, időbeli korlát nélkül lehet majd a rehabilitációs ellátás mellett dolgozni. Viszont a jogszabály ezzel egy időben kimondja, hogy meg kell szüntetni a rehabilitációs ellátást, ha az abban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150%-át.

Így gyakorlatilag a két ellátás melletti munkavégzés szabályai ugyanazok lettek. Senkit sem bíztatok a rendszer kijátszására, de azért az tisztán látszik, hogy viszonylag egyszerűen ki lehet kerülni ezt a korlátozó szabályt, hiszen elég csak arra figyelni, hogy az érintett jövedelme - mely után nyugdíjjárulékot kell fizetnie - minden harmadik hónapban alatta maradjon a fent említett jövedelemhatárnak.

És mi lett az ellátások összegével!

toloszekes.jpg

 

Természetesen a fenti két ellátás összegének számításához is hozzányúltak a törvényalkotók, ugyanis eddig a 2012. évben érvényes minimálbér (93.000.-Ft) volt az irányadó az ellátások minimum és maximum összegének megállapításánál. Ezután viszont 94.500.-Ft lesz ez az összeg, amely a továbbiakban az általános nyugdíjemeléssel azonos arányban fog majd emelkedni.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj munkaügy megváltozott munkaképességűek rokkantsági ellátás nyugdíj melletti munka rehabilitációs ellátás