2016. ápr 21.

Az egészség fontos, kezdje a munkahelyén!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Az egészség fontos, kezdje a munkahelyén!

Új cél: a munkavállalók egészségmegőrzése

Már lassan elcsépeltnek hangzik, ha azt mondom, hogy Európa lakossága öregszik, egyre magasabb lesz a nyugdíjkorhatár, hosszabb időt fogunk eltölteni a munka világában, és egyre növekszik a várható élettartam, amit bizony nem mindegy, hogy miként élünk meg. Az is egyértelmű, hogy a nyugdíjkorhatár emelése nem elegendő, hiszen mit sem ér, ha magasra tesszük a lécet, de egészségügyi problémák miatt nincs, aki megugorja.

55_64.jpg

A közelgő Munkavédelmi Világnap alkalmából a mai napra szervezett sajtótájékoztatón elhangzottak szerint 2030-ra az Európai Unió munkavállalóinak 30%-át az idősödő, 55-64 éves korrosztályba tartozók teszik majd ki. Ez igen aggasztó adat, és sajnos ez alól nem lesz kivétel Magyarország sem. Épp ezért szükséges már most tenni valamit, és reagálni az európai demográfiai változásokra. Az előadók által ismertetett két éves EU-s kampány - melynek jelmondata az "Egészséges munkahelyet minden életkorban!' - célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges és biztonságos munkahelyek megteremtésének fontosságára, és a vállalati kultúrába való bevezetésre.

Mi jelent az, hogy egészséges munkahely?

Olyan munkahely, ahol az egyének körülményeinek (pl. kor, munkakör, ellátandó feladatok) figyelembevételével a munkáltató támogatja az egészséges idősödés folyamatát, valamint kihangsúlyozza a megelőzés és az egészségmegőrzés fontosságát, és biztosítja az ehhez szükséges információkat.

Miért is fontos ez?

A szakma egybehangzó véleménye szerint a gazdaság fenntarthatóságának alapfeltétele az idősödő munkavállalók védelme. Egy folyamatosan elöregedő társadalomban ez nem is csoda, hiszen az idősödő munkavállalók munkaerőpiacon tartása hosszútávon kifizetődő, feltéve, ha biztosítva vannak az egyéb körülmények is, ebbe beleértve az egészségesebb és biztonságosabb munkahelyeket. Ez nagyon szépen hangzik, de a helyzet megváltoztatására együtt kell müködniük a szakembereknek és a munkáltatóknak, sőt a médiának is.

Már korábban is felismerték, hogy idős korban némileg csökken a teljesítőképesség, viszont a tapasztalat és a tudás ettől függetlenül ott van ezekben az emberekben, amit kár lenne elpocsékolni. Sőt bármennyire is furcsán hangzik az idősödő ember számára terápiás hatással van a munka, nem mellékesen csökkenti a szakértői munkaerőhiányt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az idő előrehaladtával a mostani fiatalok is ugyanazokkal a problémákkal, vagy akár teljesen új betegségekkel fognak találkozni, hiszen a technika fejlődik, az élet gyorsul, így az időskorban előforduló nehézségek is változnak majd.

Mit tehet a munkáltató?

Első körben fel kell ismernie az idősödő korosztályt érintő problémákat, ami hosszú távon a munkáltatókra is kihat.

Nem árt, ha tisztában van a bennük rejlő potenciálokkal, hiszen az érintett korosztály tagjai általában megfontoltabbak, lojálisabbak, másképp gondolkoznak, és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek!

Így hát lépéseket kell tenni az egészséges munkahelyek megteremtésére, hisz nem szabad elfelejteni, hogy mindenkinek javítható az egészségügyi állapota egy ilyen munkahellyel, így a munkavégzés is hatékonyabb és hosszabb távú lesz.

Szerencsére néhány nagyvállalat már most is egyénre szabottan támogatja a munkavállalóit, és lépéseket tesz, hogy a fent említett célt megvalósítsa. Legyen szó akár a részmunkaidős foglalkoztatásról, az otthonról végezhető távmunkáról, netán a nyugdíj melletti munkavégzésről, vagy egyéb támogató eszközökről, mint például az életmód-vezetési képzés, esetleg egy ergonomikusabb munkahely kialakítása. A lényeg, hogy figyelembe veszi a munkavállalók egyéni igényeit, és a szerint alakítja ki a munkavégzéshez szükséges feltételeket, környezetet. A cél természetesen az, hogy a kis- és középvállalkozások között is növekedjen az erre törekvők aránya, hiszen egy egészséges munkahely megteremtése nem feltétlenül múlik az anyagiakon.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj munkaügy nyugdíj melletti munka