2016. ápr 13.

Ennyit fizet egy átlagos kismama az anyasági ellátásokért

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ennyit fizet egy átlagos kismama az anyasági ellátásokért

Az előző cikkemben már egyértelművé tettem, hogy kismamaként pénzügyileg mennyit számít egy jó időben megválasztott egészségbiztosítási ellátás. De vajon abba belegondoltak-e már, hogy mindez mennyibe kerül Önöknek?

Először is azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy ma Magyarországon a társadalombiztosítási ellátások és a munkaerő-piaci célok fedezetére minden biztosítottnak természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%), pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3%), munkaerő-piaci járulékot (1,5%), valamint nyugdíjjárulékot (10%) kell fizetnie. A témánkat illetően számunkra a pénzbeli egészségbiztosítási járulék a fontos, amit azért fizetünk, hogy az egyes élethelyzetekben jogosultak legyünk pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokra (pl: táppénz, gyermekápolási táppénz, CSED, GYED).

ellatas_jarulek.jpg

Így hát nézzünk meg egy teljesen életszerű példát az említett cikkben szereplők alapján, mely szerint egy pályakezdő fiatal hölgy elhelyezkedik egy sikeres cégnél 2014.07.01-én havi bruttó 200.000.-Ft-ért. Az alapbérén felül 2015-ben a jó munkája elismeréséért 234.000.-Ft jutalmat kap a munkáltatójától. Mivel időközben a hölgy terhes lesz, ezért elkezdik a párjával vizsgálni a pénzügyi lehetőségeiket, és felkészülnek arra, hogy mire és milyen összegben lesznek jogosultak. Első gyermeküket 2016. október 1-ére várják, és hogy anyagilag jobban járjanak, terveik szerint a kismama július végéig dolgozna, majd táppénzre menne, és a szülés napjától Csecsemőgondozási díjat (CSED), majd Gyermekgondozási díjat (GYED) igényelne a gyermeke két éves koráig.

Az alábbi táblázatból egyértelműen látható, hogy a példánkban említett hölgy a fent leírtak és a jelenlegi számítási szabályok alapján milyen ellátásokat kapna kicsit több mint két év alatt. A GYED összegét egy óvatos becslés alapján határoztam meg, hiszen annak összege be van maximalizálva és az aktuális minimálbértől függ (maximum az éppen érvényes minimálbér kétszeresének 70%-a lehet).

Ellátás neve

Ellátás összege

Táppénz

        283 040 Ft

Csecsemőgondozási díj (CSED)

        909 440 Ft

Gyermekgondozási díj (GYED)

  ~ 3 000 000 Ft

Összesen:

     4 192 480 Ft

Azt már kitalálhatták, hogy ezt a kicsit több mint 4 millió Ft-ot nem adták ingyen, hiszen a kismamánk - amíg dolgozott - a törvényi előírásoknak megfelelően biztosítottként pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetett.

Na de mennyit? Ha kíváncsiak rá, én elárulom!

A munkaviszonya kezdetétől egészen az első gyermeke születéséig pontosan 157.020.-Ft-ot! Akárhogy is nézzük, a befizetett pénzének közel 27-szeresét kapta vissza két év alatt! Természetesen ez a „megtérülési arány” nagyban függ az eltöltött munkaviszony hosszától, valamint a jövedelem nagyságától, de ennek ellenére azt gondolom, hogyha csupán üzleti/pénzügyi szemszögből vizsgáljuk meg az anyákat megillető egészségbiztosítási ellátásokat, akkor ez nem egy rossz „befektetés”.

De mi a helyzet külföldön?

Ha egy kicsit kitekintünk a nálunk fejlettebb európai országokba, akkor általában azt tapasztalhatjuk, hogy szinte mindenhol valamilyen biztosítási jogviszonyhoz (jellemzően munkaviszonyhoz) kötik az egyes anyasági ellátásokra való jogosultságot, de a folyósítási idő hossza általában sokkal rövidebb, jellemzően csupán néhány hónap. Így az ott élőknek hamarabb kell meghozniuk azt a döntést, hogy mikor és hogyan mennek vissza dolgozni.

Hogy vegyünk egy igazán extrém példát, nézzük meg Amerikát! Köztudott, hogy ott nincs klasszikus értelemben vett társadalombiztosítás, mindenkinek szerződnie kell egy privát biztosítóval és fizetnie kell a biztosítási díjat, ami igen tetemes összegre is rúghat attól függően, hogy az illető milyen szolgáltatásokra szeretné a biztosítását kötni, még annak ellenére is, hogy egy részét a munkaviszonnyal összefüggésben a munkáltató fedezi. Ennek ellenére megdöbbentő, de egy szülés esetén általában csak fizetés nélküli szabadságra mehetnek az érintettek, pénzbeli ellátást nem kapnak!

A magyar emberek sokszor bírálják a magyar rendszert, az ellátások összegét, a bölcsődei férőhelyek számát, de egyet kijelenthetünk: Európa szinten a kismamák Magyarországon maradhatnak a legtovább otthon a gyermekeikkel úgy, hogy közben állami segítséget is kapnak.

Ha szeretne hasonlóan hasznos információkhoz jutni, akkor ajánlom figyelmébe a Munkaügy Érthetően következő rendezvényét: Munkaügy Érthetően Workshop - Kisgyermekeseknek és családot tervezőknek

További információk és jelentkezés az alábbi linken:https://www.facebook.com/events/1030683846978093/

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is:https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

GYED GYES CSED Táppénz