2016. feb 21.

Családi adókedvezmény - problémák az érvényesítésnél

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családi adókedvezmény - problémák az érvényesítésnél

Amikor felülbírálják a munkavállaló nyilatkozatát

Februárban igen sok megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók nem úgy vették figyelembe a leadott családi adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatokat, ahogy azt a nyilatkozatot tevő szerette volna, és ez sokszor csak a januári bérutalás után derült ki. Ez bizony elég kellemetlen tud lenni, hiszen a munkavállalók nem véletlenül tesznek erre irányuló nyilatkozatot, számítanak az őket megillető összegre.

csaladi_kedvezmeny.jpg

De nézzünk két példát, mely a két legtipikusabb munkáltatói hibát szemlélteti:

Egy hölgy azzal keresett meg, hogy az év elején leadott nyilatkozatát a cég könyvelője egyszerűen áthúzta, és közölte, hogy neki nem jár ennyi kedvezmény, így nem is fogja érvényesíteni a havi bérelszámolásában.

Rögtön az elején mindenképpen tisztázzunk valamit: a munkáltatónak vagy az őt képviselő könyvelőnek nincs joga a munkavállaló nyilatkozatát felülbírálni, megmásítani pedig szigorúan TILOS!

Egy könyvelő, vagy egy ügyintéző nem biztos, hogy pontos információkkal rendelkezik az érintett munkavállalóról, nem tudhatja, hogy miért tett bizonyos adattartalmú nyilatkozatot. Megnyugtató, hogy a bérszámfejtéssel foglalkozó kollégák többsége tisztában van az erre vonatkozó jogszabályokkal, így ha azt valószínűsítik, hogy a munkavállaló rosszul töltötte ki a nyilatkozatát, segítő szándékkal jelezhetik ezt neki, hiszen előfordulhat, hogy valaki félreértelmezi a nyomtatvány kitöltési útmutatóját, és tényleg rosszul nyilatkozik. Ilyenkor érdemes egyeztetni egy szakemberrel, és akár utólag módosítani a nyilatkozatot, mivel így elkerülhető egy esetleges adóhátralék felhalmozása.

És ha már adóhátralék! Munkavállalóként fontos tudni, hogy nyilatkozattételkor be kell tartani a jóhiszeműség és tisztesség elvét. Ne kérjünk olyan kedvezményt, amiről tudjuk, hogy nem illet meg minket, hiszen ezzel az adóév során jelentős mértékű adótartozást is felhalmozhatunk, amit az ezzel járó bírsággal vissza kell fizetnünk.

No de kanyarodjunk vissza a címben szereplőkhöz!

Egy másik esetben egy apuka - aki autófényezőként dolgozik egy pár fős cégnél – azt panaszolta el nekem, hogy amikor megpróbálta leadni a családi kedvezményről szóló nyilatkozatát – mondván, hogy ez neki 10.000.-Ft-ot jelent pluszban - a főnöke át sem vette tőle, arra hivatkozva, hogy ő egy forinttal sem fog több nettó bért fizetni neki.

Ez a munkáltató nagy tévhitben van az üggyel kapcsolatban, hiszen ez neki egy fillérrel sem kerül többe, mivel azt a munkavállaló adóelőlegének terhére érvényesíti, magyarul ez az összeg nem az adóhatóság, hanem a munkavállaló számlájára kerül.

És mégis mit tehetünk akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére sem kapjuk meg az igényelt kedvezményt?

Javaslom, hogy ilyenkor tegyünk módosító nyilatkozatot, és a kedvezményt igényelje meg más arra jogosult személy (pl. férj, feleség, élettárs), amennyiben év közben tudja azt érvényesíteni.

Utolsó lehetőségként pedig ott van a személyi jövedelemadó bevallásban való egész évre vonatkozó egyösszegű visszaigénylés, amit magánszemélyként saját magunk tudunk megtenni.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adóbevallás adókedvezmény családi adókedvezmény SZJA