2016. feb 14.

Jól végzi a munkáját? Így is kirúghatják!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Jól végzi a munkáját? Így is kirúghatják!

A minőségi csere, mint felmondási ok

Mit szólna, ha egyik nap behívná a főnöke, és annak ellenére, hogy teljes mértékben jól végezte munkáját, rendes felmondással megszüntetné a munkaviszonyát minőségi cserére hivatkozva. Először talán nem is értené, hogy mit is jelent ez. Aztán lehet, hogy szétvetné a düh, és jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt rögtön a munkaügyi bíróság, és egy kis pereskedés jutna az eszébe. Egy ilyen helyzetben egyáltalán nem biztos, hogy jogszerűtlen a munkáltató lépése, így mielőtt bármit is tenne, nem árt tudnia a következőket.

A minőségi csere a munkavállaló képességével kapcsolatos és a munkáltató működésével összefüggő felmondási ok. Bizony vannak olyan helyzetek, amikor a munkáltató hosszú távú érdekét szolgálja egy ilyen csere, mégpedig azért, hogy az adott munkakört a legmagasabb szinten lássa el a választott munkavállaló.

minosegi_csere.jpg

A Munka törvénykönyvében ne is keressük a minőségi csere fogalmát, hiszen nincs benne, az erre vonatkozó eljárásrendet az eddigi bírói gyakorlat alakította ki. Ezek egyértelműen azt mutatják, hogy a minőségi csere indoklásának célszerűsége nem, csak az okszerűsége vizsgálható. Ezt azt jelenti, hogy a munkáltatónak mindenképpen olyan indokot kell találnia, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a munkavállaló munkájára valóban nincs szükség.

A leggyakrabban előforduló okok a munkavállaló szakképzettségével, szakmai vagy nyelvismereti tudásával vannak összefüggésben, de sokszor befolyásolja a munkáltató ez irányú döntését a különböző technikai fejlődéssel kialakuló új élethelyzet is.

Ilyen eset lehet, ha pl. idővel már túl kevésnek bizonyul a nyelvtudásunk egy bizonyos munkakör ellátására, esetleg egy számítástechnikai fejlesztésnek köszönhetően már nincs szükség magas szintű – néha igen drága - szakértelmünkre.

Megjegyezném, hogy a Munka törvénykönyve előírja, hogy a munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Amennyiben a munkakör betöltéséhez magasabb szintű képzettségre lesz szükség, akkor mérlegelni kell, hogy a munkavállalótól elvárható-e a plusz tudás megszerzése. Ha ez orvosolható egy néhány órás tanfolyammal, akkor ez nem kérdés, de nyilván nem várható el senkitől sem, hogy elvégezzen egy több éves képzést, ráadásul valószínűleg ez a munkáltatónak sem lenne opció az időtartam miatt.

A fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy ha valaki tökéletesen ellátja a munkakörét, az még nem zárja ki a minőségi csere lehetőségét, és a munkaviszony megszüntetést.

A munkáltató egy ilyen helyzetben akkor követ el hibát, ha az indoklásban nem utal egyértelműen a minőségi cserére, esetleg megsérti a jóhiszeműség és tisztesség elvét, valamint nem veszi figyelembe, hogy az adott munkakör betöltésére vonatkozóan valamilyen jogszabályi előírás van érvényben.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkajog felmondás munkaügy