2016. jan 18.

Családi kedvezmény vs. első házasok kedvezménye

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családi kedvezmény vs. első házasok kedvezménye

A családi adókedvezmény intézménye nem újdonság az érintettek számára. Az erre vonatkozó változásokról már január 6-án írtam. Viszont azt tapasztalom, hogy a tavaly bevezetett első házasok kedvezményéről már kevesebben tudnak, pedig eléggé beharangozták.

A törvényalkotónak a kedvezmény bevezetésével az lett volna a célja, hogy a házasságok száma növekedjen, és ezzel együtt a gyermekek többsége házasságon belül szülessen. Viszont a szabályok kialakításánál elkövetett egy hibát.

Mielőtt rátérnék a lényegre, röviden tekintsük át az első házasok kedvezményére vonatkozó alapszabályokat.

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére egy házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ez a kedvezmény – a családi kedvezményhez hasonlóan – az igénylő összevont adóalapját csökkenti.

pregnant-bride.jpg

A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény 2016. január 1-től jogosultsági hónaponként 33.335.-Ft, ez a gyakorlatban havonta nettó 5.000.-Ft-ot jelent pluszban. Az első házasok kedvezménye maximum a házasságkötést követő hónaptól számított 24 hónapon keresztül vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára abban a hónapban, amelyet követően magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válunk jogosulttá.

És itt álljunk meg egy kicsit, hiszen az utolsó mondatban van a lényeg. Lefordítva ez annyit jelent, hogyha valaki házasságot köt, és megigényli az első házasok kedvezményét, azt mindaddig kaphatja, amíg családi kedvezményre nem lesz jogosult, tehát csúnya szóval élve, amíg nem „csinál” gyereket. Ezután ugyanis búcsút mondhat az első házasok kedvezményének, és csak a családi kedvezményre lesz jogosult.

De fordítsuk meg a helyzetet, és nézzük meg mi történik akkor, ha előbb a gyermekáldás következik be, és csak a terhesség 91.napja (ekkortól jár ugyanis legkorábban gyermek után a családi kedvezmény) után kötnek házasságot az érintett felek?

Ilyenkor a családi kedvezmény mellett meg lehet igényelni az első házasok kedvezményét is, ugyanis nem zárja ki az első házasok kedvezményének érvényesítését, ha a házasság megkötésekor bármelyikük már jogosult a családi kedvezményre.

Csak én érzem úgy, hogy ez finoman szólva is diszkriminatív, hiszen akik olyan „konzervatívak”, hogy először a közös életünket egy házassággal pecsételik meg, majd családot alapítanak, ki vannak zárva egy kedvezményből.

Így annak, aki nem ragaszkodik a hagyományos értékrend szerinti elvekhez, azt tanácsolom, hogy előbb vállaljon gyermeket, aztán szervezze meg a lagzit, szép summát kereshet vele!

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény első házasok kedvezménye