2016. jan 13.

Kíváncsi mennyit kaszál az állam a bérből élőkön? Olvasson és sírjon!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Kíváncsi mennyit kaszál az állam a bérből élőkön? Olvasson és sírjon!

Úgy gondolom, senkinek nem mondok újat azzal, hogy 2016. január 1-től változtak az alkalmazandó minimálbérek. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben már tudják, hogy 2016-ban a teljes munkaidőre vetített minimálbér bruttó 111.000.-Ft, a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló  garantált bérminimuma bruttó 129.000.-Ft lett.

Mikor megszülettek a fenti számok, ahogy az lenni szokott, én azon nyomban elkezdtem számolgatni, és felmerült bennem egy kérdés. Belegondoltak már abba, hogy akár egy minimálbérért dolgozó munkavállaló után mennyi pénz folyik be az államkasszába?

Nem? Akkor nézzük meg a puszta tényeket egy olyan munkavállalónál, aki semmilyen adókedvezményt nem vesz igénybe, és minimálbérért dolgozik.

percent_1.png

A bruttó 111.000.-Ft után a munkáltató 27% szociális hozzájárulási adót, és 1,5% szakképzési hozzájárulást fizet. Ez összesen 31.635.-Ft-ot tesz ki.

A munkavállalótól 33,5% adót, és egyéni járulékot vonnak le összesen, mely személyi jövedelemadóból, nyugdíjjárulékból, valamint egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékból tevődik össze. Ezzel máris 37.185.-Ft megy a nagy kalapba.

Ezek után a munkavállaló nettóban kap 73.815.-Ft-ot. Ezt nagy valószínűséggel el is fogja költeni valahol, ahol bizony még igen magas ÁFA-t is fog fizetni, tehát ha a nettó bért továbbnettósítjuk, akkor 27% ÁFA-val számolva egészen pontosan 15.693.-Ft-ot fog még adóként fizetni csupán azért, mert az alapvető megélhetéshez szükséges dolgokat (étel, ital, közműszolgáltatások) vásárolt.

Ha összesítjük a fentieket, akkor láthatjuk, hogy egy minimálbéres munkavállaló bére után 84.513.-Ft az állami költségvetésben landol, amit a munkáltató, de leginkább a munkavállaló fizet meg. Minél magasabb valakinek a bruttó bére, ez az összeg is arányosan nő.

Úgy vélem, hogy a számok láttán mindenkinek eszébe jutnak azok a gondolatok, melyek arról szólnak, hogy mérsékelni kellene a foglalkoztatás közterheit, valamint az ÁFA-t, és akkor talán egy kicsit fehéredne vagy szürkülne a virágzó feketegazdaság.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás minimálbér