2015. dec 09.

Próbanapra hívták? - Legyen körültekintő, hogy ne járjon pórul!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Próbanapra hívták? - Legyen körültekintő, hogy ne járjon pórul!

A napokban az egyik kedves ismerősöm azzal hívott fel, hogy egy munkáltató, akinek elküldte az önéletrajzát, próbanapra szeretné behívni őt. Azt kérdezte tőlem, hogy ez szabályos-e, és mire figyeljen. Ezzel kapcsolatban szedtem össze néhány gondolatot. 

Először is egy dolgot mindenképpen tisztázni kell. A próbanap fogalmát a Munka Törvénykönyve nem ismeri, csupán a próbaidőt. Ennek ellenére egyre gyakoribb az, hogy a munkáltatók egynapos próbanapra hívják be a jelöltet. Ezzel még nem is lenne gond, hiszen annak ellenére, hogy a törvényben nincs ilyen fogalom, még hívhatják így, és valljuk be, tényleg vannak olyan munkakörök, ahol egy nap alatt is kiderülhet, hogy alkalmas-e a munkavállaló betölteni azt.

probanapos_dolgozok.jpg

A gond azzal van, amikor a munkáltató ezt a napot „elfelejti” hivatalosan bejelenteni, és ráadásul még bért sem fizet rá. Ne felejtsük el, hogy a „próbanap” alatt történő foglalkoztatás is munkaviszonynak számít, és az így elvégzett munka ellenében ellenértéket kell fizetni. Amelyik munkáltató nem így jár el, az bizony adócsalást követ el, hiszen az ilyen foglalkoztatás kimeríti a feketemunka fogalmát.

Természetesen vannak olyan lehetőségek, melyekkel a „próbanapot” is hivatalossá lehet tenni. Ilyen pl. az egynapos határozott idejű szerződés, az egyszerűsített foglalkoztatás, vagy a fent említett próbaidő alkalmazása. Sokan sajnos azért nem élnek vele, mert ez adminisztrációs és pénzügyi terhet jelent a számukra. De ez nem lehet kifogás, hiszen egy ilyen eltitkolt próbanappal sokat kockáztat egy-egy munkáltató. Nemcsak az említett adócsalással kapcsolatos bírságot, de a jó hírnevét is kockáztatja, hiszen az internet és a különféle közösségi oldalak világában a rossz hír gyorsan elterjedhet.

Sajnos az ünnepek közeledtével én is sok olyan esettel találkozom, amikor a kereskedelmi egységekben a megnövekedett forgalommal kapcsolatos többletmunkát ilyen próbanapokon feketén végeztetik a munkavállalókkal, akik sokszor kényszerűségből mennek bele egy nem létező jogviszonyba. Ők sokszor átverés áldozatai lesznek, mert kiderül, hogy ingyen dolgoztak, mivel a munkáltató a nap végén közli velük, hogy nem feleltek meg az elvárásoknak.

A munkavállalóknak azt javaslom, hogy ragaszkodjanak a hivatalos szerződéshez, és ne kezdjenek olyan munkáltatókkal, akik már kapásból elutasítják a legális munkaviszony létesítést. Egy ilyen „ügyeskedő” munkáltatóval csak rosszul járhatnak.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá