2015. nov 16.

Ennyivel biztos többet fog keresni jövőre

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ennyivel biztos többet fog keresni jövőre

Hamarosan véget ér az év, és ahogy az lenni szokott, az újév ismét sok törvényi változást hoz.  Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy nekem ez jót vagy rosszat jelent?

Ami szinte minden munkavállalót pozitívan fog érinteni, az a személyi jövedelemadó mértékének változása. Mint ismeretes, jövőre a jelenlegi 16%-os adókulcs 15%-ra csökken. Ez már önmagában is bérnövekedéshez vezet, hiszen így a bruttó bér 1%-ával többet vihetünk haza. Nyilvánvaló, hogy ez nem lesz mindenkinél nagymértékben érezhető plusz bevétel, de sok kicsi sokra megy.

A másik változás a családi kedvezmény mértékének növekedése lesz. Eszerint 2016-ban a családi kedvezmény mértéke gyermekenként 1 gyermek esetében 66.670.-Ft (jelenleg 62.500.-Ft), 2 gyermek esetén 83.330.-Ft (jelenleg 62.500.-Ft), 3 vagy több gyermek esetében pedig 220.000.-Ft-ra változik. A gyermekek tekintetében továbbra is kedvezményezett eltartottanként lehet igénybe venni a fenti összegeket.

happy-family.jpg

Mit is jelent ez pontosan?

Akinek csak egy gyermeke van, azt nem fogja érinteni ez a változás, hiszen hiába nő a családi kedvezmény összege, az adókulcs csökkenése miatt nekik jövőre is nettó 10.000.-Ft-ot jelent pluszban ez a kedvezmény.

A kétgyermekeseknél viszont már emelkedni fog a nettó jövedelem is, hiszen náluk gyerekenként 12.500.-Ft pluszt jelent majd a kedvezmény a jelenlegi 10.000.-Ft helyett.

A három vagy több gyermekeseknél is érezhető lesz majd a változás, viszont ebben a kategóriában gyerekszámtól függően már viszonylag magasabb bérrel (pl. 3 gyermek esetén több, mint havi 300eFt-tal) kell rendelkezni ahhoz, hogy a nettó jövedelem is emelkedjen.

De nézzük a fentieket részletesen is, néhány konkrét példával:

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

adózás családi adókedvezmény SZJA