2015. nov 09.

Gyermeke nincs még 3 éves és munkába állna – ezeket érdemes tudnia

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Gyermeke nincs még 3 éves és munkába állna – ezeket érdemes tudnia

Egyre többször találkozom olyan kismamákkal, anyukákkal, akik tudatosan megtervezik a gyermekvállalással járó teendőiket, köztük a munkahelyre való visszatérésüket is. Úgy gondolom, hogy ezt nagyon helyesen teszik, hiszen így felkészülten, konkrét tervekkel rugaszkodhatnak neki a szülés utáni időszaknak is.

Viszont sokan vannak köztük olyanok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mikor, mennyit is dolgozhatnak. Nézzük át, hogy melyik ellátásra mi igaz, és melyik mellett lehet munkát végezni.

kismama.jpg

Csecsemőgondozási díj (CSED): legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár. A csecsemőgondozási díj folyósítása alatt nem folytatható keresőtevékenység. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig a nevelőszülői tevékenység. Tehát aki nevelőszülőként folytat keresőtevékenységet és CSED-re is jogosult, akkor ezt az ellátást a nevelőszülői tevékenység folytatása alatt is folyósítják.

Gyermekgondozási díj (GYED): a GYED legkorábban a CSED lejártát követő naptól, legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Ikergyermekek esetén a gyermekek 3 éves koráig folyósítható a gyermekgondozási díj. A GYED folyósítása mellett a gyermek(ek) egyéves kora előtt csak nevelőszülői tevékenység folytatható, utána viszont nincs semmilyen korlát a munkavégzésre vonatkozóan, így egyszerre kaphat valaki munkabért és GYED-et is.

Gyermekgondozási segély (GYES): a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válása évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén a 10. életévének betöltéséig jár. A GYES-ben részesülő szülő keresőtevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat.

Gyermeknevelési támogatás (GYET): három vagy több kiskorú gyermek esetén jár, a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig. A GYET-ben részesülő személy keresőtevékenységet heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, kivéve ha a munkavégzés az otthonában történik, mert ilyenkor nincs semmilyen időkorlát.

Ápolási díj: a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Az ápolási díjban részesülő személy folytathat ugyan keresőtevékenységet, de ez a napi 4 órát nem haladhatja meg, kivéve ha a munkavégzés az otthonában történik, mert ilyenkor nincs semmilyen időkorlát.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

------------------------------------------------------------

Ajánlom figyelmébe a Munkaügy Érthetően következő rendezvényét: Munkaügy Érthetően Workshop 1. - Kisgyermekeseknek és családot tervezőknek

További információk és jelentkezés az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/1681637278745991/

Szólj hozzá

munkajog GYED GYES CSED GYET