2015. nov 02.

Így juthat akár százezrekhez

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Így juthat akár százezrekhez

Ismer olyan személyt, aki I. típusú vagy II. típusú diabetesben szenved? Esetleg egyik ismerőse életét az alattomos Crohn betegség teszi nehezebbé? Netán barátjánál, szomszédjánál laktóz intoleranciát vagy lisztérzékenységet állapítottak meg?

Amennyiben igen a válasz és Ön, vagy az ismeretségi körében valaki érintett a fenti betegségekben, esetleg más tartós betegségben, akkor mindenképp érdemes továbbolvasnia, vagy továbbküldenie ezt a cikket.

Ha valaki elkezdi böngészni a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvényt, és kicsit jobban belemélyed a törvény egyes részeibe, az bizony találkozhat néhány kedvezménnyel is. Egyértelműen állíthatom, hogy a munkavállalók többsége nincs tisztában ezekkel, pedig ezen kedvezmények ismerete és alkalmazása az érintettek számára jelentős összegeket jelenthetnek.

Most a kedvezmények közül csupán egyet szeretnék kiemelni, mégpedig a törvény 40.§-ában található személyi kedvezményt, mely kimondja, hogy a súlyosan fogyatékos személy havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának (2015-ben ez 5.250.-Ft/hó) megfelelő összeg erejéig csökkentheti a fizetendő adóját. Sajnos, ha valaki nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére sincs lehetősége.

stetoscop_and_money.jpg

Tapasztalataim azt mutatják, hogy sokan azért nem foglalkoznak ezzel a kedvezménnyel, mert a meglévő betegségük már születésük óta fennáll, megtanultak vele együtt élni, és eszükbe sem jut ezzel összefüggésben kedvezmények után kutatni, amikor először a munkaerőpiacra lépnek.  Hozzáteszem a „súlyosan fogyatékos” elnevezés sem túl szerencsés megfogalmazás. Erről mindenkinek valamilyen látható és nagyon súlyos betegség jut eszébe, pedig sokkal többen érintettek az ügyben, mint azt gondolnánk.

De ki is számít súlyosan fogyatékosnak?

Súlyos fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki a kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, annyi korlátozással, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülő magánszemély csak 2015. január 1-jétől jogosult a személyi kedvezmény igénybevételére.

Aki bizonytalan az érintettsége szempontjából, érdemes végigböngésznie a több, mint 700 betegséget tartalmazó listát, vagy megkérdezni a háziorvosát, hiszen könnyen lehet, hogy megilleti a kedvezmény.

És hogy mi szükséges az igényléshez?

A magánszemélyek a betegség fennállásáról kiállított orvosi igazolás birtokában jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Az ideiglenes igazolásokat évente kell beszerezni, a végleges állapotot nem kell újra igazolni. Az igazolás beszerzése után adóelőleg-nyilatkozat megtételével lehet a munkáltatót kérni a kedvezmény havonkénti elszámolására, de lehetőség van az SZJA bevallásban az éves kedvezményt egyben is érvényesíteni. Találkoztam már olyan munkavállalóval is, aki azért nem tett ilyen nyilatkozatot a munkáltató felé, mert szégyellte a betegségét. Ettől nem kell tartani, hiszen az orvosi igazolást nem kötelező leadni, a munkáltató nem is kérheti, azt az érintett munkavállalónak kell megőriznie az adóbevallással együtt.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet az, aki évek óta jogosult lett volna a kedvezményre, de nem vette igénybe?

Szerencsére ilyen esetekben a kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni. Amennyiben valaki idén ad be ilyen önellenőrzést, az egészen 2009-ig benyújthatja azt.

Nézzünk egy példát, hogy mit jelent ez számokban!

Az a magánszemély, akinek a kedvezményre való jogosultsága 2009. január 1-től folyamatosan fennállt, de nem vette igénybe a kedvezményt, és még idén benyújtja az egyes évekre szóló önellenőrzéseket, az alábbi táblázat szerint igényelhet vissza adót:

Év

Minimálbér (Ft)

Személyi kedvezmény havi összege (Ft)

Személyi kedvezmény éves összege (Ft)

2009

71 500

3 575

42 900

2010

73 500

3 675

44 100

2011

78 000

3 900

46 800

2012

93 000

4 650

55 800

2013

98 000

4 900

58 800

2014

101 500

5 075

60 900

Összesen:

309 300

 

Ugye nem hangzik rosszul ez a több, mint 300.000.-Ft-os visszaigénylés?

Ezek után mindenkit arra bíztatok, hogy amennyiben érintett a fentiekben, akkor szánjon rá némi időt, szerezze be a szükséges igazolást, és használja ki ezt a kedvezményt!

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

adózás adókedvezmény