2015. júl 28.

Nyugdíjemelés munkavégzés mellett - amiről kevesen tudnak

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Nyugdíjemelés munkavégzés mellett - amiről kevesen tudnak

673e276d9995df89236667dda04074ab.pngSajnos még mindig sokan vannak a nyugdíjasok között olyanok, akik - annak ellenére, hogy hivatalosan nyugdíjba vonultak - rákényszerülnek arra, hogy a nyugellátás mellett munkát végezzenek.

Közülük még többen vannak olyanok, akik nem tudnak egy olyan törvény adta lehetőségről, amely a már megállapított nyugdíj emelését teszi lehetővé.

Az 1997. évi LXXXI. törvény 22/A §-a kimondja, hogy a saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a nyugdíjemelésre csak akkor kerül sor, ha az igénylő kérelmezi. A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.

Mivel erre az esetre nem vonatkozik a nyugellátások esetében általános szabály, miszerint az igényt visszamenőleg csak 6 hónapra lehet érvényesíteni, ezért előfordulhat az is, hogy valaki több évre visszamenőleg kéri nyugdíjának emelését.

Az emelés iránti kérelmet az ONYF K27 számú nyomtatványának kitöltésével, valamint a munkáltató által az érintett évekre (évenkénti bontásban) kiállított NYENYI lap mellékletével lehet elindítani. Nyugdíjas vállalkozó esetében célszerű a nyomtatvány „Egyéb megjegyzés” rovatában a vállalkozói adószámot feltüntetni, mivel ilyen esetben a szükséges adatszolgáltatást a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból kéri meg a NAV-tól.

És hogy mindez mit is jelent számokban?

Ha például egy nyugellátásban részesülő személy 2015. évben 1.800.000.-Ft nyugdíjjárulék köteles jövedelemmel rendelkezett, és ezáltal 180.000.-Ft nyugdíjjárulékot fizetett, akkor az ő esetében havi 750.-Ft lesz a nyugdíjemelés mértéke, mely éves szinten 9.000.-Ft-ot tesz ki.

Látható, hogy ez nem egy olyan hatalmas összeg, amely nagyságrendekkel változtatná meg a nyugdíj összegét, mégis javaslom, hogy minden jogosult éljen vele, hiszen törvényileg jár, és ahogy a mondás tartja „sok kicsi sokra megy”.

Persze az sem elhanyagolható tény, hogy a 0,5 százalékos emelés beépül a nyugellátás összegébe, s így növeli az esetleges évenkénti emelések alapját is.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá