2018. feb 13.

Terjed a kismamapánik!!!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Terjed a kismamapánik!!!

Már törvény is módosult emiatt

Ismerik a történetet igaz? Mindig ugyanaz a forgatókönyv: anyuka terhes lesz, apuka a háttérbe szorulva érzi magát, talán még jön egy harmadik szereplő is, apuka bepánikol a sok változástól, és a könnyebb utat választja - továbbáll. Ezeket a sztorikat talán már meg is szokhattuk, és már nem is csodálkozunk, ha egy ilyet hallunk.

De mi helyzet azzal, amikor az anya hagyja el a családját, szinte rögtön a szülés után?

Kétségtelen, hogy egy új jelenséggel van dolgunk, ami terjed, hiszen eddig legtöbbször a bevezetőben leírtakkal találkozhattunk, de sajnos egyre több az olyan eset, amikor bizony az anya lép le.

Vajon a "kispapapánik" mellett megjelent a "kismamapánik"?

Valószínűleg igen, hiszen bármennyire is szomorú, de egyre többször fordul elő, hogy a kismamák se szó, se beszéd lelépnek a gyermekük csecsemőkorában. Ez minden tekintetben kihívást jelent az apának, aki egyedül marad a gyermekével/gyermekeivel, és így neki kell megoldania a kisbabával kapcsolatos teendőket. De mit tehetnek ilyenkor az apák, milyen ellátásokra számíthatnak?

apa_csecsemo_1.jpg

Leszögezném, hogy mindig jó dolog, ha a törvényhozók egy korábban nem jellemző élethelyzethez igazítanak egy törvényt, és meghallgatják a szakma véleményét is. Szerencsére ez így történt most is, mivel megváltozott egy olyan szabály, mely ebben a sajnálatos, de egyre gyakrabban előforduló helyzetben biztosít az eddigieknél sokkal jobb lehetőséget az egyedül maradt apáknak.

Eddig a törvény ugyanis csak a szülő nő halála vagy a megromlott egészségügyi állapota esetén tette lehetővé, hogy az apa csecsemőgondozási díjat (CSED) igényeljen. Egyéb esetben be kellett érnie a semmire se elég GYES-sel, mely immáron 10 éve változatlan összegű, bruttó 28.500 Ft havonta. Idén január 1-től azonban már jogosult lesz apa is a CSED-re, mégpedig akkor, ha a szülő nő felügyeleti joga megszűnik. 

Igen ám, de mikor szűnik meg az anya felügyeleti joga?

Erre a Polgári törvénykönyv adja meg a választ, mely szerint szünetel a szülői felügyeleti jog, ha a szülő ismeretlen helyen távol van, vagy ténylegesen akadályozva van a szülői felügyelet ellátásában. Egy másik pontban pedig kimondja a törvény, hogy a bíróság megszünteti a szülői felügyeletet azon szülőknél, akiknek a szülői felügyeleti joga szünetel, és a gyermeke elhelyezésére, vagy a nevelésbe vételre okot adó magatartásán, életvitelén, körülményein önhibájából nem változtat.

OK, de ki szünteti meg a felügyeleti jogot?

apa_csecsemo_2.jpg

Fontos tudni, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint ilyen jogot csak bíróság szüntethet meg, így várhatóan hónapokba is beletelik majd egy-egy ilyen ügy lezárása, és ezzel együtt az ellátás megállapítása, valamint utalása. Viszont miután ez megtörténik, az apa előtt megnyílik a CSED-re való jogosultság. A fent leírtak miatt a CSED igényléssel nem szabad várni, legalább a bírósági eljárás megindításával egy időben be kell adni az igényt, nehogy lekéssen az érintett a CSED-ről, hiszen egészségbiztosítási ellátást 6 hónapra visszamenőleg állapítanak meg.

Én azért bízom benne, hogy nem lesz sok olyan apuka, aki a fent felvázolt helyzetbe kerül. Mindenesetre jó tudni, hogy ismét bővült a CSED-re jogosultak köre.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

GYED