2017. jún 06.

Kezdődik a szabadságszezon!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Kezdődik a szabadságszezon!

"Kössön ingyen" biztosítást mielőtt elutazna

Hamarosan megkezdődik a nyári szabadságolások időszaka, és ilyenkor már sokan pontosan tudják, hogy mikor és hova fognak utazni, mettől meddig lesznek szabadságon. A statisztikai adatok szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a külföldi utazások száma, és a szakmabeliek idén is hasonló eredményre számítanak.

Külföldi utazásaink során (legyen szó akár 1-2 napos kiruccanásról vagy több hetes körutazásról) fontos, hogy alapvető biztonsági intézkedéseket tegyünk, melyről sokszor megfeledkezünk, vagy nem vesszük komolyan. Nem árt felkészülni olyan váratlan eseményekre, melyek nagymértékben elronthatják az utazás élményét ráadásul tetemes kiadással is párosulhatnak. Igen, a váratlanul bekövetkező balesetekről és betegségekről beszélek. És bár elcsépeltnek hangozhat, de mégiscsak az egészségünk a legfontosabb, főleg, hogy az utazásra költött pénzhez viszonyítva sokszor eltörpül a biztosítás díja.

eu_kartya.jpg

Véleményem szerint, aki külföldre utazik annak mindenképp érdemes utasbiztosítást kötnie, de ha erre nem szeretnénk pénzt költeni, akkor legalább kérjük ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, melyet minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy megtehet. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával az EU bármelyik országában, valamint Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban – átmeneti tartózkodás idején – orvosilag szükséges ellátást lehet igénybe venni.

Az orvosilag szükséges ellátások köre országonként más és más lehet, de azért nagyrészt kijelenthető, hogy a kártya által minden országban elérhető a sürgősségi ellátás és a terhességgel (szüléssel) kapcsolatban nyújtandó ellátás.

eu_kartya_2.jpg

Fontos, hogy csak annál az egészségügyi szolgáltatónál fogadják el a kártyát, mely az adott állam társadalombiztosítójával leszerződött. Így tehát könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egy sürgősségi ellátást mégiscsak ki kell fizetnünk. Sőt vannak olyan államok (Belgium, Finnország, Franciaország, Luxemburg és Svájc), melyeknél előre ki kell fizetni a teljes ellátást, és csak utólag kapjuk vissza a pénzünket.

A kártyát a kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél lehet igényelni írásban vagy személyesen, melyhez a nyomtatványt INNEN le is töltheti. A kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.

Azért azt megjegyezném, hogyha valaki ilyen kártya nélkül vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást, akkor minden költséget magának kell viselnie, de annak megtérítését az igénybe vétel napjától számított 6 hónapon belül az illetékes Kormányhivatalnál kezdeményezheti.

Összegezve a fentieket én mindenkinek - aki külföldi utazást tervez – azt javaslom, hogy legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását kérje és vigye magával az útra, valamint ha teheti, akkor az utazás időtartamára kössön utasbiztosítást!

Következő cikkemben fontos tudnivalókat olvashat a szabadsággal kapcsolatban, ne hagyja ki, már most iratkozzon fel a hírlevélre: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

utasbiztositas.jpg

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

szabadság OEP ellátás