2017. máj 10.

Mi lesz így az adó 1%-ával?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Mi lesz így az adó 1%-ával?

Ezért fognak idén kevesebbet felajánlani az adózók!

Az adózóknak idén is lehetőségük van arra, hogy rendelkezzenek az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1%-áról. Ezt idén legkésőbb május 22-ig tehetjük meg, mely határidő jogvesztő. Az adóhivatal (NAV) adatai alapján átlagosan az adózók majdnem fele nem rendelkezik adójának 1%-áról, és így milliárdos nagyságrendű pénz marad bent az adóhatóság számláján. Pedig a felajánlásokat fogadó szervezeteknek ez óriási segítség lehet, ráadásul az adózónak nem kerül plusz kiadásba.

Idén hogyan alakul majd ez az arány?

1_szazalek.jpgVéleményem szerint sajnos jelentősen romlani fog, hiszen az idén először a NAV szinte mindenkinek elkészíti az adóbevallási tervezetét, melyet valószínűleg sokan változatlan formában el is fognak majd fogadni, hiszen így egyszerűen letudhatják majd az adóbevallási kötelezettségüket.

Igen ám, de az 1+1%-os felajánlásról továbbra is nekünk kell nyilatkoznunk. Vélhetően azok, akik a korábbi években céltudatosan tettek ilyen irányú nyilatkozatot, esetleg önadózással teljesítik az adóbevallási kötelezettségüket, idén is megteszik majd ugyanezt. Azoknál látom a problémát, akik a NAV által készített bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadják, hiszen nekik a „hallgatáson” kívül semmi feladatuk nem lesz az idei adóbevallással. Csak halkan teszem hozzá, hogy adózóként azért nem árt azt kikérni, és ellenőrizni, hiszen az adóbevallásért továbbra is az adózó felel. Mivel ilyen egyszerű is lehet az idei adóbevallási kötelezettség teljesítése, ezért kétlem, hogy aki ezt az utat választja, azok közül sokan vennék a fáradtságot, és az adójuk 1+1%-ával foglalkoznának.

Egyet viszont nem szabad elfelejtenünk!

Még most sem késő! Minden adózónak joga van az 1+1%-os felajánláshoz, mely tényleg nagy segítség az arra jogosult szervezeteknek. Ha mégis szeretne valaki nyilatkozni azt az alábbi módokon teheti meg:

  • önadózással az SZJA bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • online felületen a WebNYK program segítségével
  • a 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen adóazonosító jellel ellátott borítékban), melyet innen letölthet

Amennyiben valaki ügyfélkapuval rendelkezik, úgy értesítést is fog kapni a felajánlott összeg kiutalásáról.

Arra bíztatok mindenkit, hogy aki teheti, szánjon rá néhány percet, és nyilatkozzon az adója 1+1%-áról! Bármilyen kis összegről is legyen szó, ez legalább kerüljön oda, ahova mi szeretnénk.

ezust_sarkan_2.jpg

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá