2017. feb 14.

Ne csodálkozzon, ha hirtelen magasabb összegű nyugdíjat kap!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ne csodálkozzon, ha hirtelen magasabb összegű nyugdíjat kap!

Ez az emelés minden érintettnek jár!

Mindenki tudja, hogy nyugdíj mellett sokan végeznek munkát Magyarországon, már ha egészségük és lehetőségeik engedik. Arról már korábban részletesen írtam, hogy a nyugdíj mellett munkát végzők – mivel nyugdíjjárulékot fizetnek – minden évben jogosultak némi nyugdíjemelésre. Persze az így befizetett járulék nagy részét benyeli a nyugdíjrendszer, de az, aki saját jogú nyugellátás mellett munkát végez, a megfizetett nyugdíjjáruléka után 0,5%-os nyugdíjemelésre szerez jogot.

Ezt eddig külön kellett kérvényezni még akkor is, ha a hivatal simán tudta volna folyósítani az emelt összeget kérés nélkül is az érintett munkavállalóknak.

Végre megtört a jég!

szazalek.jpg

Igen, 2017-től nem kell kuncsorogni a minket megillető nyugdíjemelésért, ezután automatikusan megkapja minden olyan nyugdíjas, aki az ellátása mellett munkát végzett a tárgyévet megelőző évben, és nyugdíjjárulék köteles jövedelme keletkezett. A munkáltatók havi adatszolgáltatásában szereplő adatok alapján hivatalból fogják legkésőbb a jövedelem megszerzését követő naptári év október 31-ig az emelést végrehajtani.

Mi van ez elmúlt évekkel?

Aki eddig minden évben kérte az emelést annak sokkal könnyebb lesz ezután. Viszont aki eddig soha nem kérte, mert nem tudott róla, vagy csak hanyag volt, az most nagyot nézhet ugyanis a hivatal évekre visszamenőleg is megállapítja és folyósítja majd az emelt összegű ellátást.

0,5% nem sok, de pont 0,5%-kal több, mint a semmi. Így minden érintettet arra bíztatok, hogy év vége felé figyelje az ellátás összegét, és ha úgy érzi, hogy nem kapta meg az Önt megillető emelést, akkor reklamáljon az illetékes nyugdíjfolyósítónál.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíj melletti munka