2017. jan 05.

Így nyernek idén százezreket a kismamák

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Így nyernek idén százezreket a kismamák

Ahogy azt már megszokhattuk idén is emelkedtek a minimális jövedelmek. A minimálbér – azon túl, hogy a munkáltatóknak kötelezettséget ír elő a bérezésben – sok más ellátás alapját is képezheti, valamint ezek maximális mértékét is meghatározza.

Nincs ez másképp a gyermekgondozási díjnál (GYED) sem, amely alapesetben a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, azonban ikergyermekeknél további 1 évig.

De mégis mi köze a minimálbérnek a GYED-hez?

gyed_emelkedes.jpg

Már egy jó ideje a havonta GYED-ként adható legmagasabb összeg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, mely 2016-ban bruttó 155.400.-Ft volt, ami - adókedvezmények nélkül - nettóban 116.550.-Ft bevételt jelentett az érintetteknek.

Ez a minimálbér emelésével az idei évben jelentősen emelkedni fog, hiszen a maximálisan adható GYED-re vonatkozó fenti szabály nem változott, és az sem, hogy az így megállapított GYED összegét minden év január 15-éig felül kell vizsgálnia a folyósító szervnek, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

Ezek alapján tehát 2017-ben bruttó 178.500.-Ft, nettó 133.875.-Ft lesz a havonta maximálisan adható GYED összege! Így havi 17.325.-Ft-tal járnak jobban azok, akiknek a keresete alapján már eddig is a maximum ellátást folyósították, és az újraszámítás után is elérik az idei évben meghatározott felső határt.

Nem nehéz kiszámítani, hogy aki ebbe a körbe tartozik, és 2017-ben végig GYED-ben részesül, az közel 208.000.-Ft-tal kap majd többet csupán azért, mert a minimálbér emelkedett, és ugyan még csak 2017 elején járunk, de már most lehet tudni, hogy 2018-ban ez tovább fog nőni, hiszen a hatályos rendelet szerint 2018. január 1-től a minimálbér 138.000.-Ft/hó lesz.

Sőt, a fentiekben érintettek közül, aki egyidejűleg több gyermek után jogosult GYED-re, az duplán örülhet, hiszen a maximális összeget gyermekenként kell megállapítani.

Úgy gondolom sok szülő örül majd ezeknek a változásoknak, főleg úgy, hogy GYED mellett már munkát is lehet végezni, és mivel a GYED viszonylag hosszú ideig jár, így – természetesen a kereseteket és a biztosítási jogviszonyokat figyelembe véve - érdemes megfontolni, hogy anyuka vagy apuka igényli az ellátást.

Ha szeretné tudni, hogy miként jár az ellátásokkal anyagilag a legjobban, kérjen tanácsot itt.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

minimálbér GYED GYED melletti munka