2016. okt 25.

Meghalt egy hozzátartozója? Éljen a jogaival és enyhítse a költségeit!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Meghalt egy hozzátartozója? Éljen a jogaival és enyhítse a költségeit!

Így halottak napja közeledtével nem is lehetne aktuálisabb arról írni, hogy milyen lehetőségeink és jogaink vannak a munkáltatónknál, ha egy hozzátartozónk elhalálozik.

Első és legfontosabb dolog, hogy a Munka Törvénykönyve így rendelkezik: a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halálakor két munkanapra, mely időszakra díjazásra is jogosult. Tehát ezt a két nap „rendkívüli szabadságot” alanyi jogon igényelhetjük, ha valamely hozzátartozónk elhalálozott.

temeto.jpg

De ki minősül hozzátartozónak?

A Munka Törvénykönyve ezt is meghatározza, eszerint hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.

Érdekes, de a törvény nem szabályozza azt, hogy ezt a két napot meddig lehet/kell felhasználni, de érthető módon általában a halál és a temetés napja között szokták igénybe venni. Bár találkoztam már olyan esettel is, amikor egy munkavállaló a hozzátartozója halála után 1 évvel igényelte az egyik napot, mert akkor zajlott le az utolsó hagyatéki tárgyalás.

A törvény azt sem szabályozza, hogy milyen dokumentumot kell bemutatni a munkáltató felé a halálesettel kapcsolatban, de általánosságban elmondható, hogy csak a halotti anyakönyvi kivonat másolatát szoktak kérni a munkáltatók.

Enyhítse a költségeit a munkáltató segítségével!

penz.jpg

A munkáltatónak és az érdekvédelmi szervezeteknek (szakszervezet) megvan az a lehetősége, hogy a temetési költségek egy részét, vagy teljes egészét megtérítse, ráadásul felső határ nélkül és adómentesen, ugyanis a hatályos rendelkezések szerint adómentes temetési segélyt nyújthat az elhunyt munkáltatója, az elhunyt házastársának a munkáltatója, az elhunyt egyeneságbeli rokonának a munkáltatója, továbbá az érdekvédelmi szervezet is.

De mégis kinek adható ilyen támogatás?

Adómentes temetési segély csupán az elhunyt házastársának és egyeneságbeli rokonának adható, de pl. az elhunyt élettársának már nem. Ezt fontos tudni, hiszen ezzel kapcsolatban igen sok kérdést kapok.

Ne legyünk szégyenlősek, ilyen helyzetben érdeklődjünk munkáltatónknál, hogy van-e a támogatásra mód, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy temetés költségei több százezer forintos kiadást is jelenthetnek még akkor is, ha nem kérünk semmilyen extra szolgáltatást.

Következő cikkemben arról fogok írni, hogy a munkaviszonnyal/egyéb jogviszonnyal, valamint az adóhatósági adómegállapítással kapcsolatban milyen teendőkre kell számítania, ha egy hozzátartozója elhalálozik.

Amennyiben szeretne róla hírlevelet kapni, és érdeklik a legérdekesebb munkaügyi témák, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

szabadság munkajog munkaügy